Alıntı:
ESHQUIA´isimli arızadan alıntı
Tenere hocamın köy imgelemesine biraz takıldım.
Anarşizm tüm insanların özünde iyi olduğunu kabul eder ve der ki; insan doğası saftır, iyidir, masumdur. Onu kötü yapan din, sınıfsal farklılıklar, mülkiyet ve en başta da devlettir. Suçu ve suçluyu devlet yaratır. Suç toplumsal bir kavramken devlet bunu bireyin üzerine yıkar. Bakınız günümüz insanı din, iktidar, mülkiyet ve devlet gibi sistemlerle beslenen kin ve hırsları ile kirlenmiştir.
|
İnsan doğasının özünde iyi olduğu tanımlamasına katılamam ama daha saf olduğuna katılabilirim.İnsanları iyi-kötü diye ayıran dinler ve benzeri dogmatik kalıplardır.Ama dediğin gibi bahsettiğin hırslar insanların, toplumların dinlerde belirtildiği gibi yoldan iyice çıkmasını, sapkınlardan olmalarını sağlamıştır.Yani din, devlet gibi yüksek makamlar kendi lanetlilerini yaratma gayretinde ciddi başarılar kazanmıştır.
Ben demek istedim ki hiçbir dogmanın, hukuğun, tabunun olmadığı toplumda ne iyi vardır ne de kötü.Yani gerçek olmayan, tek başına bir anlam ifade etmeyen hiçbirşey yoktur.Bu yüzden anarşi güzel bişeydir diyemeyiz..ama çirkin bişey de diyemeyiz.Anarşi bir sistem değil; sistemsizliktir.İnsanın yüzleşmesi gereken birşeydir bence.