Tekil Mesaj gösterimi
  #4 (permalink)  
Alt 06-01-2008, 06:11
anarko1000 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
anarko1000 anarko1000 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Taze Arıza

asi arkadaşın yazdıklarına teorik olarak kesinlikle katılmakla beraber şöyle bir problematik söz konusu; anarşizm gerçekten ideolojik olarak çok iyi bir düşünce sistemi fakat bu ideolojik oluşumun evrensel anlamda günümüzde sağlıklı olarak algılanması ve uygulanması reel-politik olarak imkansıza yakın. Nedeni ise Ortadoks Marxsizminin çökmesinde olduğu gibi coğrafyalar arası farklılıklar, kültürler arasında ki uçurumlar, insan toplulukları arasında ki anlama, algılama, idrak etme ve uygulama durumunun farklılıklar göstermesi gibi etkenler.

Daha uzun açıklama yapmak isterdim ama bunu gereksiz görüyorum açıkçası. Sol düşünce sistemlerinin böyle açmazları var maalesef, maalesef diyorum çünkü yerküremizde ki derin farklılıklar (yukarda belirttiğim gibi), bunu şu aşamada imkansız kılıyor. Eğer toplumlar arası ve toplum içi her anlamda tarihsel, sınıfsal, kültürel farklılıklar ve çeşitlilik bu kadar çok olmasaydı anarşizm mükemmele yakın bir derecede uygulanabilirdi.

Şimdilik anarşizm sadece dünya sol entellektüelleri arasında küçük bir grup ve bir kısım elit, birkaç marjinal topluluk arasında.

Ben şahsen anarşizme yakın duran biri olarak, anarşist teoride ki bütün kavramlara karşı eleştirel-karşı duruştan haz alan ve bunları içşelleştiren birisiyim ama toplumsal gerçeklik ve konjüktür bu zaman diliminde anarşizmi romantik-ütopik kılıyor.