TAVSİYENİZE UYDUM...!
Nikos Kazancakis'i daha önce hiç okumamıştım.Anlattıklarınızı okuyunca dün Antalya'da ne kadar sahaf varsa hepsini gezdim ,sonunda bir yerde Zorba Aleksi'yi buldum ve gece 11de elime aldığım kitabı sabaha kadar uyumadan okudum,bir şiir gibiydi adeta ,çok eski bir çeviri olması dahada iyi idi.Sizde aynı düşüncedemisiniz bilemem ama eski kitaplar yada eski çevirmenlerin çevirdiği kitaplar bana uslup bakımından daha akıcı geliyor.Hele Yaşar Nabi'nin öncülüğünde zamanında halk için çıkarılmış küçük boy Varlık yayınları en güzelleri ve ben bunları orada burada rast geldikçe satın alıyor adam ediyorum.
Gelelim Aleksi'ye biz ne kadar okursak okuyalım cahil okumamış insanların bilincine hiç bir zaman ulaşamayacağız.Çocukluğumuzdan bu yana bize öğretilerki herşeyde bir neden vardır.Bu yüzden bizim kafamızda hep nedenler üzerine çalışıyor.Aslında hayatta hiç bir şeyin nedeni en azından tutarlı bir nedeni olmadığını çoktan öğrenmeliydik.Bütün ızdırabımız nedenler aramak değil mi?
Aleksi okuma yazma bilmese de hayatta neden aramanın faydasız olduğunu öğrenmiş en azından sezmiş adamdır.Patrona şunu sorar:-Yolculuk mu?Hayrola ne tarafa?-Girit'e.Neden sordun?-Benide beraber götürürmüsün?-Neden seni yanımda ne yapayım?Zorba Aleksi alaylı alaylı omuz silker...Neden?Neden?der.İnsan nedensiz bir şey yapamazmı?Şöyle keyfi için!
Zorba'nın nasıl bir insan olduğunu daha kitabın başında bu konuşmadan anlarız?
Martin Eden'ı okuyanlarınız Russ Brissenden'i bilir. Martin okumaktan yazmaktan iyice bunalınca Brissenden ona şöyle seslenir:Birşey yapmana gerek yok yaşayacaksın oğlum sadece yaşamaklada çok iyi bir şey yapmış olacaksın...!Bana göre Russ Brissenden ve Zorba Aleksi aynı kandandır.Hayatta hiç bir emel gütmeden,sadece keyfin için yaşamak çok büyük kültür ister.Bu kadar kültür ancak cahil adamların işi...
Dikkatimi çeken bir diğer noktada Aleksi'nin Panait Istrati'ın kahramanlarıyla benzerliği,zorbayı dinlediğimde zaman zaman Kodin ve Mihail aklıma gelmedi değil..
Beni Zorba Aleksi ile tanıştırdığınız için hepinize teşakkür ederim...

''Ölülerden arta kalan tozdur diller''
|