|
Açıkçası her kavrama olduğu gibi bu konuyada eleştirel olarak bakmakta yarar var. Özellikle son yıllarda kuantum fiziğindeki gelişmeler bir akıllı(blinçli) tasarım modeli tartışması yarrattı. Bildiğim kadarıyla fizikçiler arasında da şimdilik azınlıkta da olsalar önemli sayıda ki bir bölümü evrende ki bu yapısallığın ardında bir zeka olduğunu benimseme eğilimine doğru gitmekte.
Felsefe alanına gelecek olursak; zaten yüzyıllardan beri devam eden tartışmaların tarafı olan ekoller bu konunun üstüne balıklama atladı. Bu ekollerin şimdiki temsilcileri ve bir kısım felsefeci bu modeli destekleyen onlarca makale yayınladı. Bu durumun varlığın bilimsel olarakta kavranması olarak değerlendirdiler.
Olayın din tarafından ele alınışına zaten hiç girmiyorum, çeşitli tassavvuf ekolleri kuantum fiziğinde ki bazı fizikçilerin dile getirdiği akıllı tasarım modelini hemen sahiplendiler. Ve inanılmaz bir şekilde tasavufi bilgiyle bu yeni fiziğin örtüştüğünü dile getirmeye başladılar bile.
Benim için bu konunun ne anlam ifade ettiğine gelecek olursak eğer; baştada belirttiğim gibi kesinlikle eleştirel bakıyorum. Olayın ne kadar bilimsel ele alındığına dair kuşkuluyum. Bu akıllı tasarım modelinin arkasında bilimsel akıl değilde, başka ''akıllılar'' olduğunu sanıyorum. Günümüz egemenlerinin yeni zihin bulandırma ve insanları bilinçli olarak birşeylere yönlerdirme projesi olduğunu düşünüyorum.
Kaldı ki bunun bilimsel olarak tam kabul gördüğünü düşünelim. Evreni, yaşamı ve insanı kavrayışımızda neler değişecek ? Herşey çok mu farklı olacak ? Herşeyi meydana getiren bir muazzam zekanın varolduğunun bilinciyle mest mi olacak insanoğlu ? Bütün sorular cevap mı bulacak ? Sorunlar mı bitecek ? İnsanoğlu gerçek anlamda anlam mı kazanacak ? Kendisiyle mi barışacak ? Akıllı bir nedenin sonucu olduğunu mu idrak edecek, ederse ne olacak ?
|