hımmm.
şimdi bir soru arkadaşlar. sizce hayvanlar düşünebilir mi? bence hayır. hatta insan için düşünen hayvan derler. evet bu durumda düşünemeyen bir canlı var karşımızda : kedi (diğer hayvanlar konu dışı) kedi düşünemiyor, tamamen içgüdüsel olarak hareket ediyor, tüm hayvanlar gibi. düşünemeyen bir canlı nasıl olur da nankörlük edebilir? köpeğin sadakati de böyle, içüdüsel. hayvanlar sadece doğaları gereği hareket ediyorlar, biz insanoğlu da sanki düşünüyorlarmış gibi onlara birer sıfat yakıştırıyoruz, nankör, sadık, balık hafızalı, deve için de nankör denir (nedeni de çölde hiçbir arıza vermeden uzun süre giderler giderler susuz kaldık diye bir belirti vermezler sonra küt birden düşer kalırlar, at ise susadığını yorulduğunu fiziksel oalrak belirtir)ortada bilinçli bir davranış yok , herşey içgüdüsel kısaca. bu durumda hayvanlara bir sıfat yakıştırma işi bana pek hoş gelmiyor. hatta sıfatlar diye bir konu var forumda (nerede olduğunu hatırlamıyorum şu an) orada da insanları damgalamaktan bahsediyorruz. fazla dağıtmayayım konuyu. kimse evinde hayvan beslemek zorunda değil, hatta sevmek zorunda da değil. ama bir kedi gördüğünde bazı tipler pissttt diyor, kibarca bir pist demek değil bu hayvana vuran bile oluyor yada işkence olsun diye üzerine su döken.(bir arkadaşım kedinin ağzına acı biber sürmüş )bunlara gerek yok diyorum sadece. uzak durabiliriz. neden bizi rahatsız ediyolarmış gibi davranıyoruz, hyavanların bişi yaptıkları yok ki. sanki ezelden beri düşmanızmız mış gibi davrananlar var. kan davası bi çeşit. ben bunu anlamaıyorum, bizden zayıf olan hayvanlar (bazı) üzerinde güç gösterisi yapanları, kan davalısı oalrak belleyenleri. sevmediğimiz bir şeye illa ki zarar mı vermeliyiz. konu bu açılardan önemli. yoksa biz nasıl sıfatlandırırsak sıfatlandıralım kedi sadece kedi, köpek sadece köpektir.
nankör : iyilik bilmez. tdk da ki tanım bu. şimdi kedi benim ona yaptığım bir iyiliği bilmiyor anlamıyor şeklinde anlaşılıyor. hımm acaba kedi benim iyilik tanımımı biliyor mu....
|