Tekil Mesaj gösterimi
  #28 (permalink)  
Alt 21-12-2007, 16:43
philosophiaperennis - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
philosophiaperennis philosophiaperennis isimli Üye şimdilik offline konumundadır
fuzuli insan..!

sanırım şimdi daha iyi anlıyorum manvex.

ama yine bir sorun var. ikimizde soyut kavramlardan bahsediyoruz. anlaşamadığımız tek bir nokta var ısrarla kanıt diyorsunuz; kanıt bilime özgü birseydir dünyadaki herşey bilim değildir lütfen bunu unutmayınız (aşk örneği)...

soyut kavramlar üzerinde kanıt yapmak çok zordur (bilim anlamındaki kanıt!)... ben bu soyut kavramların var olabileceğini idida ederken bunları "inan"la açıklamıyorum. inan ortaçağ felsefesine özgü bir tavır yani günümüzde kullanmak pek te uygun düşmez. inanmak anlamına gelir. sorgusuz sualsiz bir seye ya da o şeyin var olduğuna inanmak. şimdi sizin verdiğiniz hayali eşek ve yedi başlı ejderha kavramları inan la ilgilidir. oysa benim bahsettiğim ruh kavramı bir tanıta dayanır.

öyle bir kavram düşünün ki bu kavrama sizin yüklediğiniz anlamı, bu karamı düşünen diğer insanlarda yüklesin...!

bilimde ve felsefede varlığından vazgeçilemez, yadsınamaz bir duyum vardır. o duyum sezgidir. bu sezgi sizin anladığınız anlamda kişiye özgü bir sezgi değildir. evrensel bir sezgi anlayışı düşünelim. şimdi sorabiliriz madem evrensel o zaman bende niye yok? diye. bu bahsettiğim sezgi herkeste mevcuttur ama önemli olan bunu ortaya çıkarabilmektir. yoksa aşkı nasıl tanımlayacaktır. insanın tinsel isteklerini hangi duyuma dayandıracaktık.

bilimde farklı bir yontem izlemez aslında. galileo dünya dönüyor diyene kadar dünya dönmüyormuydu? dönüyordu. peki bunu ilk sezen galileo muydu? hayır ondan öncede dünyanın döndüğünü söylüyorlardı ama o bunu kanıtladı. işte bilim budur. boş bir soylenti yi bilimsel bir bilgi haline getirdi.

işte "ruh"u da bu sekilde düşünebilmeliyiz. bugun onun bir kanıtının olmaması yarın da olmayacığı anlamına gelmez. belki bu kanıtı biz buluruz da adımızı galileo gibi altın harflerle tarihe yazdırırız nedersiniz hoş olmaz mı?

Ben sana bir elma versem, sen bana bir elma versen
Bende bir elma, sende bir elma olur
Ben sana bir bilgi versem, sen bana bir bilgi versen,
Bende iki bilgi, sende iki bilgi olur
Konfüçyüs

bilim dediğin nedir ki ben felsefe yapmayı göze almışım..!
philosophiaperennis