Tekil Mesaj gösterimi
  #20 (permalink)  
Alt 09-12-2007, 20:59
maria - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
maria maria isimli Üye şimdilik offline konumundadır
...

Aslında bu «ben şahsen», «ben bizzat», «ben kendim» vs vd vb.. gibi söz öbeklerinin bir arada kullanılması hâlâ tartışmalı konulardan: Kurum bunu "Anlatım bozukluğundan" sayarken, yazar-çizerler «vurgu» amaçlı kullanabiliyor. "Ben geldim" dediğimizde, "ben" nasıl ki vurgu amaçlı, anlamı güçlendirmeye destekse, -ki fiil, kişi eki almıştır zaten-, «bizzat, kendim, şahsen» gibi sözcüklerin de "ben" kişi zamiriyle yüzde yüz örtüşen anlamları yok. Tabii ÖSS'ye girecekler için bu referans geçersiz, orada daha somut ve genel kabul görmüş bilgiler sınanıyor.
Lakin dil de yaşayan bir araç; eskiyen yaprakları kuruyup ağaçtan düşerken, yenilerinin filizlenmesine de en önce ozanlar, yazarlar, aydınlar yardımcı olacak, bu anlamda da Kurum'un varlığını her ne kadar faideli bulsam da, birebir TDK'nın önerilerini vahiy kabul etmem söz konusu değil. Dilde «anlam değişmeleri»ni her sınava giren sınavzede biliyordur sanıyorum; anlam iyilemesi, anlam kötülemesi, anlam değişmesi vs söz konusu olabiliyor zamanla, buna en belirgin örnek «hürmet-saygı», «hür-özgür» sözcüklerinde rastlarız örneğin; yukarıda bir arada kullanılan kavramlar da bu tür ince anlam farklılıkları göstermeye başladılar artık.

Bu arada yabancı müessese isimleri vs konusu kapitalizmle ilintili, bunu önlemenin bir «dil dayatması»yla ya da zorunlu «telkinle» mümkün olabileceğini sanmıyorum.

Okumakla çözüme ulaşılamıyor diyorsunuz; öncelikle "hangi okumaktan" bahsediyoruz? Her şey belli bir yakıtla çalışır diyelim, dilin de yakıtı okumaktır, eğitim de okumanın başkalarınca yöntem ve analiz edebilme yeteneği verilerek ikincil elden kişiye geçirilmesinden başkaca nedir ki...?
Ben eğitim sistemindeki kimi çözümsüzlükleri bildiğim için -birçoğumuz gibi-, kişinin öncelikle "kendini yetiştirmesinin" esas olduğunu kabul edenlerdenim.
Sorun ortada, çözüm aslında çok basit, bence tabii.
Bu forum konusu da dahil, Türkçe'ye özenle ilintili açılan diğer forumlarda da Türkçe'yi hatasız kullanan yok.
Öğrenebilir miyiz...?
Biraz çabayla neden olmasın...