fuckface arkadaşım sana bir tavsiye: ben ile başlayan cümlelerde şahsen kelimesini kullanmasan iyi olur. ikisi de aynı anlama geliyor çünkü

bunun dışında bir laf var "kişi düşündüğünü tam olarak anlatamıyorsa kendi de o düşünceye tam inanmış değildir" buna benzerbir cümleydi tam hatırlayamadım. ancak insanlar, düşünmüyor, önemsemiyor dolayısıyla hissetmiyor ve sanırım tembeller. okumakla çözüme ulaşılamayor malesef. etrafımda bunun pek çok örneği var çünkü.
ben artık karşımdaki düşündüğünü tam anlatamadığı zamanlarda ne demek istedi acaba diye hiç uğraşmıyorum direk anlamadım tekrar anlatırmısın diyorum. adam tekrar düşünsün ve anlatsın belki zamanla ağzını açmadan önce düşünmeyi öğrenir. beynimi zorlayamayacağım onu anlamak için. yalnız bu durumda karşıdaki kişi bir müddet sonra sinirleniyor ve hiç olmadık yerden patlıyor. sinirler sağlamsa deneyebilirsiniz . yalnız dediğim gibi pek hoş tepkiler çıkmıyor ortaya. bir keresinde de insan nasıl ana dilini bilmez diye bir arkadaşa sormuştum. o da bana benim ana dilim değil ki demişti. böyle diyenlere de sorum şu insan yıllardır üzerinde yaşadığı toprakta kullanılan dili nasıl bilmez.
ama trajik olan şudur ki emekli bir ilkokul öğretmeni bile hala bozuk bir türkçe ile konuşuyor.
belki de bu konunun daha sık gündeme gelmesi gerekiyor. mesela işyerlerinin isimlerinin çoğunun neden türkçe olmadığının laf arasında sorulması o anda bir kişinin bile dikkatini çekse yterlidir. gün içerisinde birimizi uyarmakta. yalnız her halükarda sıkıcı oluyorsunuz. insanlar uğraşmak istemiyor bu kadarlada derdimi anlatabiliyorum ya diyorlar. aslında onlar bir şey anlatmıyor daha ziyade karşıdaki anlıyor. herşeyde olduğu gibi bu işde de birileri birilerinin sırtından geçiniyor.
anne babanın türkçesi iyi olmazsa çocuğunki nasıl iyi olabilir.
okullarda türkçe öğretmenleri türkçeyi doğru kullanmazsa aileden gelen eksik nasıl tamamlanır. haberlerde spikerlerin kendine göre bir dili var zaten. entresan yerlerde gereksiz vurgular.
hayatımız iyice yüzeysel olmuş bu nasıl aşılır sorusuna ise uygulamaya yönelik bir cevap bulunabileceğini sanmıyorum. her birey kendinden sorumlu iken ve hatta bu sorumluluğu bile almaz iken türkçenin doğru kullanılması nasıl sağlanır? cevap bulunur ise lütfen bana da iletin