sn. su damlasının, benim açmış olduğum Türkçeyi neden doğru kullanmıyoruz adlı ankette bana yönelttiği burda bana hitap eden bir seçenek yok sorusu üzerine gelişen ve bana söylediği bir kampanya başlatalım siz yazın demesi üzerine beni onurlandırdığı, fakat kendisinin fikri olan bu güzel konuyu yine sn. su damlasının yazmasının doğru olacağı inancı ile beklediğim konuyu görmekten mutluyum. Böyle güzel fikri paylaşmaktan çekinmeyen sn. su damlasına teşekkür ederim.
Türkçe ve kullanımı; geçen gün internette araştırma yaparken gördüğüm üzere salt bu forumun yada bizim yaşadığımız sosyal çevrenin sorunu değil malesef. Okunamayacak kadar kötü Türkçe ile yazılmış bir iletinin bu foruma neden ve hangi akla hizmetle eklendiğine hala anlamış değilim. Dün gördüğüm başka bir mesaj da, tamamen ı harfi ile yazılmıştı ve ben anlamak için değil okumak için kendimi zorladım ilk önce.
Sırayla gidecek olursak; bu forum, bir paylaşım ve tartışma platformudur. İçinde yer alması gereken konular ve mesajlarda buna uygun olmak zorundadır aksi halde tabiatına ters düşer. Örneğin, edebiyat bölümüne eklenmiş kötü bir Türkçe ile yazılmış ve okunamayan bir kopyala yapıştır metnin, ne konuyu ekleyene, ne bu edebiyat bölümlü foruma, ne de onu okumaya çalışıp okumadan bırakan sn. üyelere faydası vardır. Bu forum fikri ve edebi paylaşım ve tartışma forumu ise anlaşılır ve düzgün bir Türkçe ile yazım kurallarına uygun yazılmalıdır. Burda benim kastettiğim dil kuralları ise tahmin edileceği üzere normal bir öğretim almış her Türk vadandaşının uymak zorunda olduğu gramer kurallarından başkası değildir, bende dahil bir çok sn. üyenin dil bilgisi öğretmeni olmadığı aşikardır.
Yazın dili ile günlük kullanılan dil arasında bir fark vardır. Edebi denemeler yada üsluplar dışında ki kullanımı ancak okuyanı yorar. Hayatımıza birde irc vb. internet bazlı bir çok acaip kısaltmaların yada benzer kaygılarla oluşturulmuş bir argonun yer aldığı kullanım şekilleri çıkmaktadır. Buna benzer kullanım şekilleri bu forum için geçerli bir üslup yada dil değildir yukarda anlattığım nedenlerden dolayı. Burda bahsettiğim profesyonel bir edebiyatçının yada felsefecinin kullandığı dil değildir, standart bir Türkçe eğitim almış ve bunu kullanabilen kişilerin dilidir. Doğal olarak da irc türkçesi ile oluşturulmuş bir metni bırakın okumayı kimse görmek bile istemez bu forumda.
Argo dil kullanımı o dili bilenler tarafından bilinçli kullanıldığı zaman güzeldir. (Argo= Aynı uğraş alanındaki insanların, kullanılan genel dilden ayrı olarak, benimseyip kullandıkları, herkesçe anlaşılamayan, kendilerine özgü sözcük ve deyimlerin yer aldığı özel dil.) Forumda azda olsa kullanımını görmek güzel oluyor benim açımdan. Burda bahsedeceğim ise bazı sn. üyelerin özellikle bazı durumlarda çok sık başvurdukları ve ardılı/öncülü mesaj atan kişileri zor durumda bırakan durumları görmüş olmamdan ileri gelmektedir.
Birde Türkçe dilini doğru kullanmanın ulusal/milli yanı vardır, kısaca dilini kaybeden milletler herşeyini kaybetmiştir özdeyişi ile açıklanabilecek bu durum bizi daha da hassas yapmalıdır. Fransa örneğinde olduğu gibi bizde dilimizi gerekirse yasalarla koruma altına almalıyız.
saygılarımla
|