Tekil Mesaj gösterimi
  #24 (permalink)  
Alt 04-12-2007, 00:10
Uzak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Uzak Uzak isimli Üye şimdilik offline konumundadır
über-arıza-mensch

Tarhan Erdem'in araştırma şirketinin ortaya koyduğu verilere göre ise Türban AKP döneminde azaldı .

Bu arada Sayın Ebruli'nin bir sözü dikkatimi çekti (diğer sözlerine katılıyorum) : "ya laikliği seçicez ya islamı " ... Burada "biz"li konuşmaya gerek yok . "Biz"i oluşturan her bireyin zaten bir dini kimliği var . Laiklik, devletin bireylerin bu düşüncelerine herhangi bir etkide bulunmamasıdır . Devlet bireylere dinsizlik ya da dinlilik yönünde bir telkinde bulunamaz . Din ve vicdan hürriyeti kamusal alanın dışında tutulup, kişilerin özel mülklerinden taşmayacaksa orada laik bir devlet olduğundan bence bahsedilemez . Toplumun topyekün islamcı ya da topyekün ateist olması beklenemez . Bu anlamda "ya islamı seçicez ya laikliği" tehlikeli bir beklentidir. Kitlesel olarak hareket etmek bireyselliği ezer . Kendi dünya görüşünü henüz seçmemiş bireyler varsa diledikleri zaman seçerler ! Ben ateistim ama bu herkesi ateist yapmaya çalıştığım anlamına gelmez. Her bireyinin ateist olduğu bir toplumu ileri görmüyorum . Tüm farklılıklarına rağmen farklı unsurların demokratik bir ortamda , bir arada , gönüllü ilişkiler bütünlüğü içinde yapıcı bir yaşam yolu çizmesini ileri görüyorum . Bu anlamda islam devletinden yana olanlarla değil , gerçek laiklik yanlısı dindarlarla aynı cephedeyim . Çünkü teokrasi de ortodoks laiklik gibi bireyi ezen otoriter bir yapılanmadır . Gerçek laiklik liberalizmdir .

Konu Uzak tarafından (04-12-2007 Saat 00:14 ) değiştirilmiştir..