Tekil Mesaj gösterimi
  #18 (permalink)  
Alt 03-12-2007, 17:08
maria - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
maria maria isimli Üye şimdilik offline konumundadır
...

Standart Meslekler, Suçlar ve Haber(!) Başlıkları

Bugün Milliyette okuduğum bir haber üzerine düşündüm.
"Emniyette gay polis skandalı! Çarpık ilişki itirafı şoke etti".
Büyükanıt söylemişti sanırım, bizim halkımız gazete okurken başlık okur, içerik okuma alışkanlığı pek yoktur diye. Bu başlığa bakıp geçseydim usumda yalnızca kurum içinde -yani devlet dairesi hudutlarında- seks yapıldığını düşünecektim, üstelik haberi hazırlayanlar(!) gaylıkla: çarpık ilişkiyi bir tutmuşlar; yani homoseksüellik onlara göre "çarpıklık".
Buna benzer çarpıcı olma saikiyle haber yazıcılarının içerikle taban tabana zıt başlıklar attıklarını düşünmüşümdür hep; bu habercilik için belli oranda muhakkak şarttır, amenna; peki ya abartıldığı durumlarda...?

Yukarıdaki haber de, adamın internette tanışıp da evine çağırdığı erkeklerle ilgili bir haber, adamın kusuru görev silahını çaldırması, gay olması değil...! Ama mesela eve çağırdığı bir hayat kadını olsaydı (birden fazla da olsa) önemli bir haber niteliği olmayacaktı; ne var polisin cinsel hayatı olamaz mı özelinde deyip geçilecekti, ama cinsel partnerleri değişirse bu da toplum tarafından pek de hoş görülmeyen cinsler arasıysa haber niteliği taşıyor işte; yorumun minumum, haber verme ilkesinin maksimum ûslupla yapılması gereken haber metinlerinde, farkına varmadan ya da bile isteye "homofobik" bir dil hakim.
Bazen de edilgen fiiller kullanılır bir de bu tür metinlerde.
«Bildirildi», «yapıldı», «belirtildi», «öne sürüldü» vs türü öznesi belli belirsiz ifadeler kullanılır. Kim belirtti, kim bildirdi belli değil; açık açık yazı-işlerinin hakim dilidir aslında. «Çarpık ilişki» tamlaması da genel bir gerçeklik gibi haberin başlığına konabiliyor. Pek saçma...!
Mesleklerin, işlenen/işlenmemiş suçlarda dikkat çekici olmasıysa ayrı bir yazımın konusu olsun.

İlgilenenler için haberin linki:
Emniyette gay polis skandalı! Çarpık ilişki itirafı şoke etti / Türkiye / Milliyet İnternet