Tekil Mesaj gösterimi
  #27 (permalink)  
Alt 23-11-2007, 05:29
maria - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
maria maria isimli Üye şimdilik offline konumundadır
...

Hım...

Bence kıskançlıkta özne karşı cins değil. Bir nevi kompleksilerimizin tezahürü. Narsizm kompleksi de diyebileceğimiz, "rakiplerinden" üstün/ardıl olma halleri kıskançlığın patolojik yanı. O yüzden kadın kadını, erkek erkeği kıskanır (homoseksüelleri de unutmayalım, onların kıskançlığı biraz daha abartılıdır); genelde de kadın dış görünüş ve cazibe anlamında, erkekse iş ve başarı anlamında kıskançtır. Cinsel kıskançlık erkeklerde daha çok vardır ki, onların daha bir performansa dayalı işlevleri olduğunu sandıklarından olabilir.

Bir de ideal/romantik kıskançlık var, belli bir üçüncü kişi olmaksızın, kıskançlık gösteren eşlerden biri bir diğerine hala beğendiğini, arzuladığını ifade eder ki, özellikle evlilik için sağlıklı bile sayılabilir, lakin evlilikler mülkiyet duygusuyla ayakta kalabilirler.

Bir de durumun tolere edildiği örnekler de vardır; aldatıldığını bilip de, ayrılmayan, bunu ilerde kullanmak için bir "koz" olarak bekleten tam patolojik vakıaların kıskançlık nöbetleri. Bu son grup en tehlikelilerindendir ki zaten kıskançlıkla uzak yakın alakası olmayan, bizzat intikam duygusunun ağır bastığı haller.

Bir de cinsler arası ilginç bir fark da var; duygusal olarak mı, seksüel olarak mı kıskanılma durumları. Kadınlar tensel olarak aldatıldıklarında çok fazla tepki vermeyebilirler, oysa erkekler aşırı tepki verirler, kadının bir başkasına aşık olması ama hiçbir tensellik yaşamaması affedilmesi için bir vizedir, erkeğinse yalnızca seks yaptığı bir kadın için terkedildiği çok nadirdir. Kadın bizzat da burada aklı gönlü ve mülkî hakları kendisinde zannettiği erkeğini kıskanmadığı gibi, erkeğinin seksüel skorlarıyla övünebilir de.

Bana gelirsek, aşırıya kaçmadıkça partnerimin beni "hiç tanımadığımız" insanlardan kıskanması hoşuma gider; cilvedendir. Ama ben genelde farkettim ki tüm ilişkilerimde ihtimamı hakketmediğini düşündüğüm bayağı insanlardan kıskanmışımdır dostlarımı, sevgilimi ya da ailemi, bu üzüntü ve kaygıyla karışık bir kıskançlık olmuştur. Onun dışında partnerimin yanında mutlu olduğu hiçbir insanı kıskandığımı anımsamıyorum.