Konu: Balık
Tekil Mesaj gösterimi
  #10 (permalink)  
Alt 04-11-2007, 20:36
Uzak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Uzak Uzak isimli Üye şimdilik offline konumundadır
über-arıza-mensch

Şarap uzmanı Mehmet Yalçın'ın bu konudaki yorumu şu :

"Balık etinin kuzu etine , sığır etine göre daha narin daha ince nüanslı bir yapısı var. Dikkat ederseniz balığa çok fazla sos konmaz , fazla baharat kullanılmaz. O yüzden balığın çıplak tadını hissetmek isteriz. Beyaz şarapta yumuşak ve hafif karakterli bir şarap türü olarak balığın bu ince lezzetlerini ezmiyor , ona güzel uyum sağlıyor. Aynı zamanda iyi balık yağlı balıktır. Beyaz şarapta yüksek bir asidite var ve bu ağır ve yağlı balığın tadını güzel bir dengeye getiriyor.

Kırmızı şarap kullanırsak balığın yanında , kırmızı şaraptaki tanen dediğimiz burukluk maddeleri işte o zaman balığın tadını biraz ezmeye başlıyor."

Benim deneyimlerim hakikaten de balık ile kırmızı şarabın uyuşmadığı yönünde. "Balığın yanında rakı mı gider şarap mı " sorusu ise aslında tamamen alışkanlıklarımız tarafından cevaplandırılabilecek bir soru . Şahsen ben bir "şarapçı" olarak yemekli yemeksiz , sebepli sebepsiz şarap içtiğimden, balığı beyaz şarap ile içerim .

Ancak farkındayım ki her balık beyaz şaraba uymuyor. Mehmet Yalçın'ın da dediği gibi , özellikle yağlı balıklarla ve benim tercihim ızgaralık pişirimli olanlarla beyaz şarabın içilmesi yönünde .

Balıklardan anlamak, mevsimini , pişirilme usullerini bilmek kadar , şaraptan da anlamak ve alkol almaktan öte şarap içmek gibi bir niyetle masaya oturmak önemli.