polemik olsun istemiom da felsefeye getirilen soyut şeler ayrı bugün kullandıımız somut şeler ayrı. saf felsefeyi ben şahsen boş adam işi olarak görürüm. felsefe amaç deil araç olmalı. herkes farklı bakabilir tabi bu konuya. eserdeki toplum düzeni eleştirileri felan dorudur lakin o dönemde bi çok kişi bunları zaten sokakta orda burda sölemektedir. bunu mahkemede ölüme dahi razı olup sölemek bana göre o sokakta konuşan adamın sölemesinden farklı deil. ha makhemeyi ikna edip düzeni deiştirmeyi başarsaydı veya belli bi süre bu yıkık kurallara uyuo gibi görünüp soradan bi şeler yapsaydı o zaman helal adama derdim. şimdi antik yunan tariini hatırlamıom ama bu sokrates in söleyip yapamadıklarını hem söleyip hem yapan bi sürü adam var. bu yüzden sokrates ne kahraman ne de onurlu bi adam deildir. nietzche olayına da katılmıyorum. bu sokrates i devleştiren insanlara atfen duracaa yeri bilmien filozof olarak nitelendirmiş sokrates i. sonuçta herkes tarafından bilinen bi isim sokrates. nietzche nin deer verip vermemesi önemli deil, o da böle düşünmüştür die tahmin ediom.
ama şu an bu sokrates topiinin altında tartışmaktan hiç hoşlanmıom. bi daa bakmıacam bu topice. tarihte o kadar çok deerli eser ve onurlu adam var ki, sokrates ve söylemleri bunların yanında buzdolabının önündeki küçük hamam böcee kalır.
|