Tekil Mesaj gösterimi
  #19 (permalink)  
Alt 25-09-2007, 10:35
fenasi fenasi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
.........

Blog Başlıkları: 1
Kadınlar sanatta niye bukadar azınlıktalar diye sorarken, aslında herkesin kafasından ilk önce kadının toplumda ki konumu geçiyordur ki, cevaplar genelde bu eksende birde sidik yarıştırma ekseninde seyretmiş.

Olaya toplumun genel yapısından yada kadının sırf kadın olmaktan kaynaklanan durumundan bakarsak, ülkemizde Sevim Burak ile Avrupadan Camille iyi örnek oluştururlar cevaba. Annelik yada Eş olmak baskın gelebildiği gibi, Toplum içinde Basın-Yayın ve Diğer sanat piyasasının Erkek egemen yönetimi çıkış yollarını Erkeklerle tıkadığı için de olabilir. Son dönem özellikle Şiir olmak üzere hikaye yazımı ve müzikte kadınların yükselişini görüyoruz, yeterlimi? değil ki böyle bir soru ortada dolaşıyor.

Yaratım süreci ve cinsler arasındaki yaratım düzeyi bir çok kez tartışılmış bir konudur. Bu tartışmalarda ki genel sonuç, Erkeklerin konsantrasyon ve yaratım düzeylerinin daha çok olduğu ve kadınların bu düzeye ancak özel yetenek yada zorlayarak ulaşabilecekleri yönünde olmuştur. Bence zorlama bir tanım olmuştur. Ama kadınların yaratıcılıklarını neden daha az kullandıklarını anlatmaktan uzak olsa da, bize küçük ip uçları da verir.

Bunun bir çok etkeni vardır. Erkek egemen düzende eşit fırsat yaratılmaması, Kadın ve Eş olmaktan gelen kaygılarla geri çekilmek, Anne olmanın verdiği fedakarlığın abartılması, Toplumun sağladı refah aile düzenin daha sığ sorumluluklarla avantaj sağlaması, Sanatın ticaretinin yapıldığı yerlerde kavgaların daha sert olması, Kadınların okul okuma ve kendini ifade yollarının bir çoğunun tıkalı olması belli başlı etkenlerdir.