Alıntı:
High Hopes´isimli arızadan alıntı
Dün Madımak katliamının 14. yıl dönümüydü.
Çok acı bir olay. 37 insan, hiçbir neden yokken, kaldıkları otelin etrafını saran bir topluluk tarafından yakıldı.
Yakılanlar arasında Aziz Nesin de vardı. Ama o sağ kurtuldu.
Aziz Nesin ateist bir insandı.
Aziz Nesin'in halkı kışkırtmak için oraya davet edildiği öne sürüldü.
Bu belki de gerçekti, belki de olayı örtbas etmek için ortaya sürülen bir düşünceydi.
Dün kafamı başlıktaki soru kemirdi durdu.
Bir insanın ateist olması suç mudur?
Aklıma A.Nesin geldi, hüzünlendim.
Ateist olmadığım halde, A.Nesin'in sırf ateist olduğu için ömrü boyunca suçlanmasına üzüldüm.
Niye suçdu veya suç olması istendi?.. Niye'ler dolandı durdu içimde gün boyunca.
|
Bu olayin, toplumsal ahlak boyutlari ile, egitim seviyesi ile ve ozellikle de Hukuk sisteminnin isleyememesi ile buyuk bir baglantisi var.
Ahlak ve egitim seviyelerinden cok uzerinde durulmasi gereken; hukukun, kanunlarin ustunlugu ile suclu-sucsuz kararini devletin, bir kisim kendini bilmeze verebilecek seviyeye dusmus olmasidir ve ozellikle de bunun ozamanki bazi ulke yoneticileri tarafindan da gecistirilmis olmasidir.
Bu ornek cok acidir ki ulkemizin 12 Eylulden beri icinde bulundugu kargasanin buyuyerek devam ettiginin enbuyuk gostergelerinden biridir.
Hukuk ve Ceza sistemlerinin calismadigi ulkelerde bu tip olaylar herzaman olmaya(Butun siyasi, dini kesimler icin gecerlidir) devam edecektir.