Tekil Mesaj gösterimi
  #6 (permalink)  
Alt 11-09-2007, 20:53
possible_outside
Guest

Alıntı:
ESHQUIA´isimli arızadan alıntı Mesajı göster
Yanlış nedir?
İlköğelerden sonsuz olanlara değin izlerken akıl (mümkün olmasa da) neye ulaşmayı amaçlamalıdır?

Bence;
Hata, yanlış bilgi değil, eksik bilgidir. Akıl, tözün bilgisine ulaşmayı amaçlar. O zaman sonsuz töz, her şeyin en son ilk öğesi olarak, sonsuz ilk öğeler sırasını etkileyebilir; sonlu zihnimiz bu sonsuz sırayı izleyebilse de bunu yapamaz.

İlk soru -ki övdüm soruyu- akıl önce zaten bu bütünü amaçlamalıdır; ki aslında zorunlu olarak da amaçlar. Ve bilir ki "herşeyin bilgisi" mümkün değildir. Şu yolu denemelidir: Bütünde özsel olan bilgiyi ve yeterli bilgiyi. Ama bu yeterli bilgi asla yetmeyecektir. Yolunun hiç bitmeyecek olması iyi bir şeydir/çünkü her adım insan aklını olumlu hislerle duygulandırır. Öte yandan pek çok özsel şeyi de insan bilebilir, tüketebilir/aslında insanın yoluna engel a priori ve bengi hiçbir engelin olduğuna inanmıyorum. Çok soyut konuştum gibi geliyor ama biçimlerin bilgisi bu biçimlerin özdeklerinin bilgisinden önemlidir: çünkü biçimler evrenselleri verebilir.
İkincisi "hata yanlış bilgi değil, eksik bilgidir." Heyy be! Eklemek istediğim bir şey yok.