Tekil Mesaj gösterimi
  #6 (permalink)  
Alt 02-09-2007, 22:22
possible_outside
Guest

"Özgürlük nedir?"
Olumsuzuyla açıkladığımız en ilkel tinsel özgürlük: Bağımlıklarımızdan kurtuluşumuz. Her halde bilinçdışımız bu bağımlılıklardan kurtulmak için hiç bir sınır tanımaz.

İkincisi şu özgür irade yanılsaması. Bir konuda birden fazla seçeneğimin olması. Eğer bu seçeneklerden birini tercih edersem, bunu neden tercih ettiğimi bilmediğim için kendimi özgür sanarım.

Biz bir makine olarak doğarız. Bu makinede bir hayalet var. İster ayakları tümüyle yere basan bir ruh olduğuna inanalım bu ruhun, ister göksel bir sürpriz. Bu ruh, kendinin, düşündüğünün farkında. Farkındalık önemli çünkü neyi neden nasıl düşündüğünü, yaptığını bilerek yapıyor. bu da özgürlük değilse (önceki örneklerim deildi) özgürlük yoktur. Ama bilemiyorum, bana her şey yazgı gibi görünüyor.

Sınırları vardır ama bu da çok acaip geniş bir konu. Şiddet konusunda mesala sınırı olsun diyorum ama ya adam eziliyor, büzülüyor, mahfoluyorsa ona şiddete başvurmamasını mı söyleyeceğim?

Son soru için "ben pek az öyle hissediyorum" diyeiym. Sevmediğim doğa ve toplum yasaları arasında ne kadar özgür olunur ve öyle hissedilirse. Belki hiçtir.