|
Soru açık ateist olmak suç mu?
İnanç sorumluluk getirir, inandığın şeye inandığın kadar sorumluluk yüklenirsin. İnanç sorguları, sorulara cevap aramayı, analiz etmeyi, benimsemeyi ve ardından teslim olmayı gerektirir.
Bir şeyi yok saymak en kolay yöntemdir çünkü o inanca dair her türlü kuralı, yaşam biçimini, ödülü cezayı red edersin. Böylelikle bir nevi yükü atmış olursun.
Bugün ulşatığımız bilgi ve bilim seviyesi hala bize Kur'an da yazılan bir çok şeyi açıklamya yetemiyor. Biz anca bazı keşifleri yaptıktan anlamlandırabiliyoruz.
Kur'an'ı salt okumak insanlara bazen mealde karışık ve çelişkili gelebilir.
Bunun iki sebebi var birincisi her dilde olduğu gibi Arapça ve Türkçede de tam karşılığı cümlenin verilemeyebiliyor ikincisi ise bir ayetin anlamını çözümlemeye çalışırken o ayetin hangi olay üzerine geldiğini bilmek çok önemli.
Yani Kur'anı Kerim iyi bir tarih, sosyoloji,psikoloji ve politika geçmişi bilgisiyle tam demek istediğini verir bize.
Sonuç itibariyle ateist olmak inançlarıma göre suçtur. İnandığım kutsal din bunu böyle söylemektedir. Ama aynı inançtan aldığım hoşgörü zihniyetiyle suçlu diye cezasını vermek bana vermek düşmez. Ben sadece bildiklerimi aktarmakla mükellefim inanmamakta direniyorsa, Rabbim bana yaşatmış olduğun inanç hazzını bu kuluna da nasip et der bırakırım.
|