27-10-2011, 00:25
|
 |
Taze Arıza
|
|
|
|
Valla benimde canım sıkkın üstelik şu yüzden diyebileceğim bir nedenim de yok..
Can sıkıntısı demişken aklıma Schopenhauer geldi..
İnsanın canı niye sıkılır ya da niye acı çeker insan? Bildiginiz gibi ilk sırada hastalıklar, yoksulluk, ölümler, aile sorunlar, karşı cins ile olan zorluklar, vs vs acı çekmemizi ve canımızın sıkılmasını sağlayan nedenlerden sadece birkaçıdır..Sohopenhauer e göre bu tip zorluklar kısmen doktor yardımıyla vs hallolur ancak birde kendisine karşı mücadele edilemeyecek, engellenemeyecek, hiçbir çaresi olmayan bir olgu, bir var oluş koşulu vardır. Bu var oluş koşulun da inanite ( yani içinde hiçbir şey olmayan tamamen boş olan bir varlık veya kavram veya düşünce ) temeldir. İnsan inanite bir evrende kendiside inanite olan bir öze sahiptir. Esas sorun buradan kaynaklanır Ama bu insanda sürekli bir umut etmek durumu yaratmaktadır..
Birisi durup dururken " canım sıkılıyor, iyi hissetmiyorum, sıkılıyorum yahu bunalıyorum gibi sözler ederse ilkin bakılır aile düzeni, para, sağlık herşey yerinde ise bu insanın can sıkıntısı genelde küçümsenir. Hatta ben etrafımdan birine canım sıkılıyor dediğimde ilkin ne oldu diye sorar sonra ben bir şey yok ama canım sıkılıyor işte diyince sana rahatlık batıyor derler .. Bu da bunun gibi yani insanların birçoğuna göre herşey yolunda ise can sıkıntısı saçmalıktır..
Schopenhauer in aldığı çoğu eleştiri hep bu yüzden olmuştur...Çünkü Schopenhauer çok varlıklı bir adamdır; hatta öyleki hayatında hiç çalışmamıştır..Hep bekar kalmış ve çocuk sahibide olmamıştır.. Yani karı dırdırı yok çocuk derdi yok dolayısıyla sıkılmaya ya da ruhen acı çekmeye hakkı yok..
Galiba konunun püf noktasıda burada; çünkü Schop a göre sadece var olmak ve yaşamanın kendi başlı başına bir sıkıntı, boşluk ve acı sebebidir..Çünkü daha öncede söylediğim inanite durumunun kainatın ve insanın esasını oluşturduğudur. Dünyada hiçbir haksızlık olmasa veya savaşlar, hastalıklar ve benzeri sorunlar bitmiş bile olsa insanın varoluş koşuluna bağlı inanite durumu yine var olacak ve çoğukez yine acı çekmeye sebep olacaktı..
Karışık turşu gibi bir anlatım oldu sanırım .. neyse bea zaten canım sıkkın 
|