Selam dostlar,
Varsayalımki parti liderisiniz ve partiniz seçimlerden çok iyi sonuçla çıktı ve iktidar oldunuz. Tamam uzayda yaşamıyoruz, elimizde de sihirli değnek yok ama ivedi olarak neleri değiştirmeyi isterdiniz. Hangi yasaları kaldırır hangi kanunları uygulamaya alırdınız.
Lütfen çağımız dünyasının gerçeklerini gözardı etmeden (ütopik olmasın düşünlerimiz

) paylaşın fikirlerinizi, bakalım ortak bir noktada buluşabilecekmiyiz.
Ben şöyle düşünce ile başlatayım konuyu (önce eğitim demeyeceğim onu başka bir arkadaş irdelesin). Diyanet İşleri Başkanlığını (yeni adı
Din İşleri Yüksek Kurulu) tek bir inancın hegamonyasından kurtarmakla başlardım işe. İllerdeki müftülüklerin adlarını ve yapılanmasını değiştirip her inanca eşit yaklaşan, konusunda eğitimli ve erdemli kişileri ibadet yerlerini denetleme yetkisi ile donatıp görevlendiridim. Sonra imamları ve müezzinleri devlet memurluğundan çıkartırdım, bu işi yapacak olanlar Tanrı rızası için yapmalı. Asla özerk olmayacaklar, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun emrinde ve denetiminde çalışacaklar yok kabul etmezlerse herşey yerleşim yerindeki bir merkezden organize edilecek. Mesela ezan banttan elektronik ortamdan yayınlanacak, cenaze işlerinin tümüyle belediyeler ilgilenecek. Minarelerdeki ses düzeyi insanları rahatsız edecek seviyede olmayacak, sağlık kurulunun önerdiği ses seviyesi sınırlarında olacak.
İnanç konusunda tek yetkili kurum DYK olacağından her türlü tekke-zaviye-şeyh-şıh-tarikat ve benzerleri ortadan kaldırılacak. Dini bayramların ya hepsi resmi tatil olacak yada hiçbiri. Resmi kurumlarda dini esaslara göre mesai uygulaması kaldırılacak. Dini vecibeler yerine getirilirken görev ihmal edilmeyecek. Nüfus kağıtlarındaki din belirten bölüm kaldırılacak. İbadet yerlerindeki külliye tarzı yerleşim kaldırılacak, bakımları ve onarımları DYK nın sorumluluğunda olacak. İsteyen istediği yerde ibadet yeri yapamayacak, DYK nın oluru alınmadan önce çevre bilimciler, şehir planlamacıları ve muhtarlıkların onayı alınacak.
Kısaca devlet İslam devleti kimliğinden tamamen sıyrılacak, inançlar kişilerde yaşayacak, yanlış bilgilendirme olmasın diye ulema değil gerçekten konusunda uzman eğitimli alimler tarafından bilgi aktarımı yapılacak. Devlet her inanca eşit yakınlıkta olacak. Din inancı adı altında işlenen suçlar kamu davası kapsamına alınacak.