Yanlış Yapıyorsunuz!
Ne statükocu zihniyeti ne kemalizm akımı.Hepsi boş laf.Siz filmi yeterince iyi izlememişsiniz galiba.Bu filmde psikopat dedğiniz yüzbaşı filmin sonlarına doğru karakolun baskın yiyeceği içine doğmuş ve son gece tüm askerler uyurken tıbbiyeli yedek subayın yanına gider ve aralarında şu konuşma geçer:
Yüzbaşı-''Geceleri hep kısadır burda.Sadece bi tanesi çok uzundur.Bitsin diye dua edersin.Neden burda olduğunu düşünmeye fırsatın bile olmaz.Bütün çabam bu: o uzun geceden nefes alarak çıkmak.Eğer ben nefes alamzsam seninki de kesilir.Hak ediyor musun o nefesi?Hadi!
Yedek Subay(Asteğemen)-''Komutanım...''
Yüzbaşı-''Sus!Cevap verme.Beni buraya siz gönderdiniz.En büyük asker bizim asker.Şehitler ölmez vatan bölünmez....Öyle bağırdı amcam.Halam bağırdı, komşum bağırdı,sen bağırdın.Ben de geldim.Bu bi savaş; ya katilsindir ya kurban.Ortası günah asteğmenim.Ben bilmiyormuyum sanıyorsun savaşın böyle kazanılamayacağını?Aptal mı sanıyorsun beni?Ben biliyorum bunu.Senin bilmediğin, eğer burda kaybedersem ben sen de İstanbul'da, Ankara'da kaybedersin.Anladın mı?...Anlamadın.Savaşta haklı taraf yoktur asteğmenim.O uzun gecede kim haklı kim haksız kim katil kim kurban bilemezsin, düşünmezsin.Sadece nefesin vardır.Ya alırsın ya verirsin.Bu kadar basit!Keşke beni biraz sevebilseydiniz.Hadi gir yatağına, uyumaya devam....Merak etme bitmeyen savaş yoktur.Bu da biter.Bittiğinde beni yargılayacaksınız.Olsun yargılayın.Burdan başka gidecek yerim yok ki benim.''
Görüldüğü üzere filmde bir milliyetçilik yok.Filmin sonu da mutlu son''değil karakol baskına uğramış herkes ölmü.Yaralı kalan askerler de dışarıda gördükleri bir yaralı teröristi vurmak yerine ona yardım edip yaralarını sarıyorlar.Tıpkı filmin ortalarındaki yüzbaşının ve yanındaki diğer komandoların keskin nişancı tüfekleri ile yaklaşmakta olan teröristleri vurduktan sonra ölen teröristller arasındaki yaralı kadın teröristi karakola götürüp onu tedavi ederlerken ''Psikopat''yüzbaşının kadının boğazını sıkmasının nedeni ise filmde en başta teröristlerin pususunda vurulan Orhan Assubay'a üzüldüğü için yapmıştır.Zira askerlerin büyük uğraşları sonucu kadını boğmayı bırakıp kendisini engellemeye çalışan askeri de boğazlar ve ona derki:-''Orhan assubayın bir karısı, iki çocuğu ve yeni aldığı arabası vardı.''dedikten sonra da ''Helikopteri çağırın,alsın bunu''demiştir.Bu aslında onun ''Psikopat'' olmasını değil onu ''Psikopat'' yapanların suçudur.Çünkü Güneydoğu'ya giden askerler ve deneyimli askerler(rütpeliler) tıpkı gerçek hayatta da bu şekildedirler.Onlar böyle değildi.Onları böyle yapan TERÖRİSTLER ve oradaki şartlardır.Bunu engellemek sizin elinizde.AKP bu işe el atarken ''Açılım'' la bir şeyle bu işi çözmeli.
Keşeke sadece bi film olsaydı.Ama gerçek.Bugün sahte kahramanların(Polat Alemdar gibi) AKP'nin pasif dış politikasını desteklemek için çevirdikleri ve gerçek hayatta asla gerçekleşemeyecek hayal ürünü filmlerde Polat'ın İsraillileri dövmesi imkansızdır.Esasında Nefes gibi GERÇEK filmlerin yapılması lazım.Bu bir TÜRKİYE GERÇEĞİ'dir.
|