|
öncelikle siteyi uzun zamandan beri takip etmiyordum ve bu arada hayata bakışımızda önemli değişikler oldu tabi..
öncelikle kendeini devrimci marksist ya da bolşevik troçkist olarak nitelendiren biri olarak anarşizme bakışım tahmin edileceği gibi olacaktır...
ilk olarak marksistler ise anarşistler sınıfsız bir toplum ve komünist bir dünya kurmak konusunda uzlaşırlar fakat aradaki asıl ayrışma konusu yöntemseldir yani 'devletin sönümlenmesi' ifadesinin anarşist literatürde karşılığı yoktur ve anarşizm kapitalizmi yıktığı zaman bu amacı nasıl gerçekleştireceğine dair somut yöntemler öne sürememektedir.bilimsel sosyalizm ise bu konuyu devletin sönümlenmesi şeklinde açıklar.. aslında burada 'sosyalizm' ve 'komünizm' kelimelerinin arasındaki farka değinmek doğru olacak sosyalizm insanlığın tarihsel gelişimindeki kapitalizmden sonra gelen aşamadır.(burada sen troçkistsin tarihsel aşamaların atlanabileceğini savunman gerekir gibi saçma bir tepki gelmez umarım)yani sosyalizm kapitalizm ile komünizm arasındaki tarihsel evredir demek yanlış olmayacaktır.yani kapitalizmi yıkacak olası bir devrimden sonra devletin (bir sosyalist devletin bir bürokratik olmayan işçi devletinin olması zorunludur) aksi taktiride devrim karşı devrimci odaklar tarafından bastırılır ve burjuvazinin iktidarı geri alması işten bile değildir.burada hemen şunuda eklemek gerek sosyalist devrim tek ülke sınırları içerisinde kalamaz ve yozlaşmış bir büroklatlar iktidarına dönüşür.devlet konusunu burada kesiyorum..
ayrıca üretimin denetlenmesi hiyerarşik bir mantık olmadan olanaksızdır..bu konuyuda daha sonra uzun uzun tartışabiliriz...
şimdi gelelim otorite konusuna otorite karşıtı anarşist arkadaşlara söylüyorum devrim nedir??devrimin kendisi otoritedir ve otoriterdir.hemen şunuda ekleyeyim bir çok anarko sendikalist örgütün içinde şeflik düzeni vardır..anarkokomünist yapılarla ilgili bilgisi olan varsa ve paylaşırsa sevinirim.
son olarak anarşizm tarihte devrimci durumlar sırasında veya devrimden sonra bir çok kez karşı devrimci rol almıştır..bunun en güzel örnekleri ispanya iç savaşı sırasında şanlı ekim devriminden sonra ortaya çıkmıştır..dünyanın gelmiş geçmiş en büyük anarşist örgütü olan cnt açıkça ihanetçi bir tutum izleyemişlerdir ve daha sonradan cnt üyeleri bakanlık ispanyada bakanlık koltuğu kapmışlardır...rusyadada aynı şekilde devrimden sonra kronştat da isyan çıkaran anarşist hainler devrim için büyük tehlike yaratmışlardır ancak bu girişimleri cezasız kalmamıştır... özetle anarşizm teoride ve pratikte tarihsel geçerliliği olmadığı kanıtlanmış bir akımdır.
kizilirmak
|