Tekil Mesaj gösterimi
  #45 (permalink)  
Alt 09-11-2010, 16:45
dyavol dyavol isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Raporlu Arıza

Alıntı:
Pi sayısı aslında kendi oluştrurduğumuz cebirsel matematiğin yani sayısal matematiğin, yine kendi oluşturduğumuz geometrik olan şekilsel matematik ile birebir ilişki oluşturamaması sorunundan başka bir şey değildir.
demişsin.
Alakası yok. Mesela 11/7 sayısı rasyonel olmasına karşın tam ondalık değeri yoktur sonsuza kadar uzar gider. Adamın birinin 11 ineği var ve 7 çocuğu var diyelim. Bu adam bu inekleri çocuklarına nasıl paylaştıracak?
Bu sorun, kendi oluşturduğumuz ineklerin kendi oluşturduğumuz çocuklara uymaması sorunu mudur? Ya da kendi oluşturduğumuz 11 sayısının, kendi oluşturduğumuz 7 sayısına uymaması sorunu desek?
İkisi de değil.
11 sayısını biz oluşturmadık, 7 sayısını da biz oluşturmadık. 11 inek ve 7 çocuk, insan algısından bağımsız olarak orada duruyor. Sayılar insan algısından bağımsız bir varlığa sahiptirler.

ardından
Alıntı:
Neden böyledir pi sayısı? Çünkü eğri ile doğru birbirini dışlayan iki farklı matematiksel doğru parçasıdır.
demişsin.
Pi sayısının irrasyonel olmasının, eğri ile doğrunun birbirlerini dışlayan iki farklı doğru parçası olması ile de alakası yok. (eğri bir doğru parçası değildir ayrıyetten)

sonra
Alıntı:
Örneğin çember aslında sonsuzgendir. Sonsuzgen de ne demek? Baya sonsuzgen işte sonsuzu çok olarak değil, asla sona ermesi mümkün olmayan şey olarak düşünmelisiniz bu durukmda sonsuz kenarlı çokgen aynı zamanda çemberi tanımlar. Çemberi varsayımsal olarak boyutsuz olan noktalardan oluşturuyorsak bu şeklin meydana gelebilmesi için hiç bir iki noktanın aynı paralel düzlemde bulunmaması gerekir. Yani çemberi oluşturan bir noktadan bir doğru çizildiğinde bu doğru asla bir diğer noktanın üzerinden geçmemelidir. (Son cümle biraz garip oldu uzak noktalardan birinin üstünden geçebilir herhangi doğru. Demek istediğim iki noktanın yanyana olamayacağıdır.)
Çokgenin çoğulluğunu belirleyen de aynı doğru üzerinde kaç nokta olduğudur. Aynı doğru üzerinde ne kadar az nokta varsa o kadar çokgendir. 5 gende bir sürüdür, 8 gende daha az, 500 bin gende çok daha azdır. Hiç yok ise o zaman çemberdir ve bu durumu sadece sonsuz kenar açıklayabilir her bir nokta farklı ilişkilenebilir bu durumda.
demişsin. ben özet geçeyim.

Çember bir sonsuzgendir.

sonra şöyle diyerek;
Alıntı:
Pi sayısı da o nedenle tamsayı olarak hesaplanamaz çünkü o sayıyı niteleyecek olan çap uzunluğunun eğrisel olarak uzunluk değeri asla çapı tanımlayan doğrusal uzunluk ile cebirsel olarak, yani sayıları oluşturan sistem açısından birebir eşlenemez.
Pi sayısının (çemberin çevresinin çapına oranı yani) irrasyonel olmasının sebebini o nedenle diyerek önceki çember bir sonsuzgendir yargısına bağlamışsın.

Bunun üzerine ben bir analoji yaptım.
Çizdiğim o uyduruk şeklin nesini anlayamadığını hala anlayamıyorum.
Bak şimdi tek tek madde madde yazıyorum.

1a- Kare dört köşeli bir şekildir.
1b- Çember sonsuz köşeli bir şekildir.
2a- Karenin köşegenleri merkezinde birleşir
2b- Çemberin köşegenleri de merkezinde birleşir
3a- Karenin iki adet köşegeni vardır.
3b- Çemberin sonsuz köşegeni vardır.
4a- Çemberin çevresinin bir köşegenine (çapına) oranı pi sayısını verir.
4b- Karenin de çevresinin bir köşegenine oranı "karesel pi" sayısını verir. (böyle bi şey yok ben uyduruyorum analojiyi tamamlamak için)

çembersel pi sayısı irrasyoneldir. neden? öyle işte, 11/7 neden irrasyonelse ondan.
karesel pi sayısı da irrasyoneldir.