ya da ayışığının rüzgarı
hiçbir yerde bulunamayınca unkapanı yollarına düşüren ve ilk unkapanı macerasına da vesile olmuş değerli bir insan-hivron ve onun güzel albümü-bablisok...değerli ve epeyce beklenmiş bir albüm…hivron'un aynı adı taşıyan ilk hivron albümünden 4 yıl sonra ikinci albüm:bablîsok (rüzgar-hortum)…
2000’li yıllarda grup olarak yola çıkan ama yıllar geçtikçe eksilen,2006’daki ilk hivron albümünü kuruculardan nusret imir ve sonradan gruba dahil olan kutbettin koyuncu yaptı…iki kişilik bir gruptu o dönemde hivron….
İlk albümden sonra iki müzisyen yollarını ayırdı…bahsedeceğim ikinci albüm olan bablîsok’u nusret imir hivron adını kullanarak tek başına yaptı…
Sanırım burada biraz durup nusret imir’den bahsetmek gerek…klasik-elektronik-bas gitar,erbane,mızıka ve santur çalan çok iyi bir müzik adamı…enstrumanlardaki başarısı bir yana sesi de benzersiz…tarihten gelen ve yine tarih gibi bir bilinmezliğe akıp giden bir nehir gibi...olabildiğince duru,olabildiğince gürül gürül…başka hiçbir şeye benzemeyen bir acayip ses…sadece gitar çalıp söylediği şarkıları bile inanılmaz güzel kılabiliyor sesi…
nusret imir kürt,türk ve dünya müziğini takip eden-araştıran bir sanatçı…şakıro’dan bir şarkı söyledikten sonra yunanca bir halk türküsüne geçebiliyor mesela…müzikte sınır ve dile takılıp kalmıyor…ve bu da ona müzikte farklı şeyler deneme imkanı sağlıyor…farklı sesler-söyleyişler-enstrumanlar…doğaçlamalar,kendine vokal,ses titremeleri...
öte yandan güzel sözlerden dahi utanan fazlasıyla alçakgönüllü bir insan…başka bir gezegenden gelmiş kadar benzersiz…bir konserinde dinleyicilerden biri: ‘bu ikinci albümün ve hala bir klibin yok.niye?konserler de çok olmuyor.seni pek göremiyoruz,daha fazla görmek istiyoruz ’ deyince ‘ben kendim için de sizin için de iyi müzik yapmak istiyorum…çok fazla görünürsem müziğime zaman kalmaz…bence böylesi iyi…’ demişti…dervişleri anımsatıyor bana sesiyle-dünyadan uzak oluşuyla…
Albüme dönersek….albümde 12 şarkı var…5 tanesinin (bablîsok-rüzgar, deryaya xeyalan-hayaller deryası (imzamın kaynağı), payîz-sonbahar, rê rêvî ye , bajarên çavên te-gözlerinin şehri) söz ve müzikleri nusret imir’e ait…
4 tanesinin de bestesi sanatçıya ait…bunlar; melayê cizirî’ye ait şox û şengê (cilvelim nazlım), Kamuran ali bedirhan’a ait hotvîn, rênas jiyan’a ait hebhınarkê (nartanesi), şêrko’ya ait wê şevê (o gece)
Albümdeki 3 şarkı da anonim…zêrîn, hema bû tozo-birden toz oldu, her şakê…
BABLÎSOK
Bablîsokên vî bajarî
Êşên xemgini ya min
Nêzîkî min dikin dîsa
Dil çemê kulan e
Xem tu yî, xemrevin tu yî
Car caran çavên te
Car caran jî bablîsok
Min dikujin
Sibe ye zu, mêvanê dilê min
Xemgînî ?
Di qeraxa vî dilî de
Hêvî sermest bu ne
Car caran çavên te
Car caran jî bablisok
Min dikujin
Gotin û muzîk : Nusret ÎMÎR
RÜZGAR ( HORTUM )
Hüzünlerimin acısını
Yakınlaştırıyor bana yine
Gönlüm acılar nehri
Hüznüm sen, sevincim sen
Bazen gözlerin
Bazen de rüzgarlar
Öldürüyor beni
Sabah erkenden gönlümün misafiri
Hüzün ?
Gönlümün kıyısında
Umutlar coştu yine
Bazen gözlerin
Bazen de rüzgarlar
Öldürüyor beni
Söz ve Müzik : Nusret İMİR
melayê cizirî, rênas jiyan,şêrko, kamuran ali bedirhan kesinlikle iyi seçimler olmuş…hem geleneksel hem de modern kürt edebiyatını da bilen-araştıran bir müzisyen olduğu anlaşılıyor bestelediği şiirlerden…
iran kürt müziğinin vazgeçilmezi santur’u kullanmış olması cidden çok ilginç…çünkü dinlediğim kadarıyla türkiye’deki kürt müziğinin yabancısı olduğu bir enstruman santur…sesi her ne kadar büyüleyici olsa da pek tercih edilmiyor…zêrîn ve hema bû tozo birer santur ziyafeti…ve santuru da sanatçı kendisi çalmış…santurun nusret’in sesine keman kadar yakıştığını söyleyebilirim…keman demişken aklıma geldi…tüm parçalarda ciddi ve çok sağlam bir keman sesi var…burada kemancı ahmet tirgil’i tebrik etmek gerek sanırım...
nusret imir’e ve onunla birlikte emek veren herkesin ellerine sağlık…aylardır dinlediğim-dinlemekten bıkmadığım çok çok iyi bir albüm yapmışlar…bu da emeklerine-bu eşsiz müziğe ve o güzel sese küçük bir teşekkürdür sadece…
merak edip dinlemek ve tanımak isteyenler için:
hivron.net
Hîvron | Facebook
Koma Hivron, “Bablisok” (Fırtına) adlı yeni albümüyle cafrande.org’ta | cafrande kültür sanat ve hayat