Alıntı:
köleligi yaratan sadece gruplaşma ve buna baglı olarak sınıflasmadır sadece vesadece
kötü oldugunu ben söyledim kendime yeterli degilmi?
|
senin için yeterli olması hakikatte öyle olduğunu göstermiyor. burda zevk ve tatları tartışmıyoruz ki senin için neyin yeterli/güzel/doğru olduğundan dem vuralım. toplum denen şeyin sosyal arka planındaki iktisadi, siyasi ve üretim dinamiklerini anlamadan/çözmeden; hasılı bireyi toplum içinde ekolojik,psikolojik, sosyal ve vb birçok etmenden tecrit ederek değerlendiremezsiniz.
köleliği yaratan ne idüğü belirsiz ''gruplaşma'' falan değil; insanlığın belli bir dönemindeki(yerleşik mülkü feodal tarım dönemi) sosyal, siyasi ve kültürel zorunluluklar/koşullardır. toplumların mülklü/sınırlı devlet yapısı ve yerleşik yaşama geçtiğinden beri ciddi bir değişim/evrim geçirdiği sosyal bilimlerin kayda geçtiği bir olgudur. bu tarz olguların üstünden sek sek oynayarak otu çöpü ne idüğü belirsiz tespitlere bağlarsanız bu sizin fanteziniz olur yalnızca; ama asla gerçek olmaz. çünkü burda bahsolunan sizin şahsi zevk ve fantezileriniz değil, basbayağı elle tutulur somut tarihsel süreçlerdir.
Alıntı:
bir kitap bir ogretmen yada bir otoritemi söylemelıydi?bir yazılı metinmi olmalıydı elimde ?tanrıdanmı gelmelıydı?
evet anti-m. bunu yaptıgında milit. de aynı eylemı uyguluyorlar herşeyin karşıtıyla var oldugunu anlamak ?biri güçlendiginde digerinide güçlendirdigini düsünmek?tanrıyı var ettiginde şeytanı da eşit güçte var ettıgınıde düşünmek?
|
şiddet karşıtlığının şiddet ürettiğini mi söylüyorsunuz yani? bazı kavramlar mefhum-ı muhalifiyle anlamlıdır; fakat, her kavram değil, uydurmayalım. antimilitarizm pasif bir karşı koyma ve itaatsizlik halidir. 'otoritenin herhangi bir ulvi(!) amaç için öldür, korkut, bastır, sindir dediğine ''asla'' diyen tavırdır özetle. sana birini vurmanı yahut korkutmanı söyleyen bir psikopata ''ben insan öldürmem yahut korkutmam'' dediğinde bu şiddeti güçlendirmez. sen herhangi bir yaptırımda bulunmuyor; sadece, itaat etmiyorsun, reddediyorsun...
Alıntı:
"cumartesi anneleri" muhabbetini hülya avsarla yaparsın benımle degıl benı buna asla cekme izin vermem.
derdim herkesin kayıp oğluyla kızıyla ve bidaha kaybolmamalarını saglamakla ilgili kaybolanların bulunması yada 500 lira maas baglanması ve o resımlerın duvarda kalmasıyla bi aptalın cıkıp bırılerı adına özür dılemesı üzerıne degıl hele hele bırılerının bunu kullanması üzerine hiç degil
|
sallama!!! bunun için önce savaş koşulları ve aygıtına sağlam bir karşı tavrın olacak! ben bireyim, gruplaşmaya son zırvalarıyla gelme ama; çünkü sen birey falan değil; verili toplumsal koşullar içinde kendini nesneye indirgemiş/nesneleştirmiş bir bihabersin yalnızca.
[quote]
google la yazmadan o annelerden ve o cocuklardan bırının adını söyleyebilecegini bilsem kolanya var masamda içmeyı gec üzerime döker yakarım .[/QUOTE
birileri tarafından kullanılan anneler... size göre her şey birileri tarafından kullanılıyor ve birey olma ulviyeti yalnızca size ait özellik...
Alıntı:
pek sevdiginiz devrimleri şiirler agıtlar resımler yada sarkılar baslatmadımı?aidat toplayan derneklermi baslattı
iki tür hücre vardır hayvan ve bitki eger aynada bir brokoli görmüyosan bır hayvan görüyosun
diger herseyden ayıran insan kavramını olusturan şeyın sadece bir başparmak oldugundan haberdarmısın ?yanı yapabıldıgın ve böbürlendıgın kendını farklı bır varlık olarak tanımlama gafletine düstügün herseyın tutmaktan ibaret oldugunu ?bildimiz başparmagını bizim kadar olamasada( kı bu kasyapısından dolayı )kullanabılen 2 hayvan maymunlar ne acı dımı?yani maymunlar bizim kadar kullanabılseler senden benden akıllı olucaklar
|
bu örneği verirken aslında kendini yalanlıyorsun haberin yok. insanı ekolojik belirlenmişlikler dışında düşünmüyorum ki. dahası insanı sosyal, kültürel ve iktisadi belirlenmişlikler dışında da düşünmüyorum.
kadir cangızbay'ın bir örneğidir: yanında bir bebek uyuyan insan hapşırmak istediğinde bebeğin uyanmaması için ağzını kapatır yahut sesin bebeği uyandırmaması için çaba harcar. kendi yavrusu uyuyan bir maymunsa yavrusunun yanında efil efill osurur

oysa insan ekosisteme bağlı bir canlı türü olarak normalde ağzını kapatmaması gerekirdi. ağzını kapatma eylemi onu ''tasarlayan/yapan'' bir özne konumuna yükseltir. bu yeni ve özgün bir eylemdir; maymun'da bu kadarı yoktur, onun davranışları içgüdüseldir...
Alıntı:
o senin bakısın degılse benimle sen konusurken neden baskası lafa karıısyor?
yada neden sen bir vantrolog un dizinde oturmakla bukadar övünüyosun?
ben fukuyama degilsem kim olduguyla ilgilenmiyorum ne dedıgıylede
herkes kendi gölgesini de alıp gitmeli bu dünyadan
insanların fant. ve hayalleri olmalı ki umutları olsun. bildim bileli tavana bakıyorum müsadenizle devam edicem.
|
nezle hastalığının sebepleri ve sorunun çözümü konusunda senin fantezilerin işe yarar mı? mesela sen ''ben nezle'nin çok osurmaktan kaynaklı mikrop yayılımıyla alakalı olduğunu düşünüyom'' dediğinde bu nezlenin neden ve nasıl olduğu ile nasıl çözüleceğini söyler mi?
Alıntı:
bizim savlarımızın herhangi bir dayanagı yoktur nedemek ben senden yada ondan degılım hıc bırınıze sempati duymuyorum ve tanımlamak için ugrasmıyorum ne oldugun benı hıc ılgılendırmıyor bır forumda bırıyle sohbet edıyorum bırımı kım bilmem önemlımı rengi? peki olmasın
dayanaga ihtiyacım oldugunu söyledımı sanmıyorum zaten ne ben kımseye dayanım nede kımse bana dayansın
ozaman biz kımız?
|
siz derken tekil olan sen'i kastediyorum. herhangi bir yargı'da bulunuyorsan yargının doğası gereği o yargıyı temellendirmek, gerekçesini ortaya koyman gerekir.dikkat edersen burada senin özel zevk ve duygularını konuşmuyoruz. herhangi bir nesnenin sıcak olduğunu söylediğinde bunun hangi ölçüte göre sıcak olduğunu izah etmen gerektiği gibi mesela. sıcaklık belli bir soyutluğa sahip olduğu için bunu ''bana göre'' diyebilirsin; ancak, örneğin ''savaş ve şiddet'' olgusunu konuşurken basbayağı somut sebep, kaygı ve çıkaralara dayandığı için onu yaratan sebepleri izah etmek zorundasın ki burada da karşına ''bilim'' çıkacaktır. yapacağın en makul iş bilimsel yöntemi tartışmaya açmak, bilimin dinamiklerini eleştirmek olacaktır ki bunu da yapacak donanımın olduğunu görmüş değiliz. hasılı son tahlilde birer madde ve belirlenip/etkilenim ilişkisindeki her insan davranışı ve eylemi arkasında neden/sonuç dairesinde bir olguya sahiptir. alsana bir gerekçelendirme sebebi daha!
Alıntı:
ben bır koltukta yanlız oturuyorum inan kımse yok burda peki
BİZ kımız illaki bır bızlestırme sızlestırme yapmak Zorundamısın
EVET ZORUNDASIN
|
ben kavramını sen gbi düşünen tonlarca insan var... insan havada asılı toz zerresi olmadığı gibi sen şu an inandığın birey kavramını belli başlı fikir ve modellerden öğrendin. siz derken aslında muhatabım bu öğrenme kaynaklarındır aynı zamanda.
Alıntı:
cünku yapmassan benı tanımlıyamassın dımı tanımlıyamassan savasamassında
savasmaya kararlı olsanda nasıl bır sılahla secmen gerekytıgını bılmiyorsun cünkü ne oldumu bılmıyosun
savasmanın yönetmenın tek yolu tanımlamaktır
pekı ben kendımı tanımsız bırakırsam ?
bana zarar verebılme ihtimalını hesapla kolelestırme yonetme ihtımalını?
|
kendini nasıl tanımlarsan tanımla; ben somutlanmış fikirlerinle tartışırım. o fikrin arka planını, kaynağını ve her şeyden azade 'birey'' algının felsefi dayanakları mevcut elbette. kaldıki birey olmaya karşı çıkmış falan da değilim; ancak sen kendi düşündüğünün ötesinde her şeyin sürü olduğunu iddia ediyorsun. kaynağın poponuz olması bu dediğinizi gerçek kılmaz. ben de pekala sizin uçan süpürge canavarı olduğunuzu iddia edebilirim ve derim ki kaynağa ihtiyacım yok
Alıntı:
|
son bölümde hala feminizden bahsetmedıgımı anlamamıs gibi geliyorsun yazıdakı toplumsal egıtımın ne oldugu bolumunde elımden geldıgınce acıklamaya calıstım erkek üstünlügünün neden yaratıldıgı ve dayatıldıgınıda
|
bir şeyi atlıyorsun... değişen üretim ilişkileri, yerleşik yaşama geçiş ve mülkiyet ilişkileri? nerde senin izahında bunlar?
Alıntı:
sorunları yaratan bu bılinc bu düşünce tarzı ve bu mantıksa
aynı bilin aynı düşünce tarzı ve aynı hastalıklı mantıkla nasıl düzelebilecegını sanıyorsunuz?
koyun bokunu manda bokuyla kapamaya calısmaktan ibaret hepsı
bu hastalıklı beyın yok edılmelı
|
insanların yaşam koşulları belirli ihtiyaçlar doğrultusunda şekillenir. zorunluluklar insanı fayda/zarar ekseninde davranmaya iter. şu basit gerçeği idrak edip kabul ediyorsan ötesi kendiliğinden gelecek zaten...