Alıntı:
sangre´isimli arızadan alıntı
Günümüzde işçilerin nasıl sömürüldüğünü soruyorum.. Buna her hangi bir cevabın var mı?
Bir müteşebbisin (girişimci), işgücü talep etmesi (tabii ki işgücünün de emeğini arz etmek istemesi) ve bu arz-talep dengesi ile aralarında anlaştıkları (emeğinin değeri olan) bir 'fiyattan', işçiyi işgücüne katmasında nasıl bir sömürü düzeni vardır??.. Ben bunun açıklamasını istiyorum.
|
Böyle içten sorduğundan bir örnek vereyim dedim. Zeki Bey 15 sene önce bir iş kurdu. Bu sürede 5 kişi çalıştı Zeki için. 2 ile 13 sene arası zamanda çalıştıklarının karşılığıda paralarını aldılar ama kendi işlerini açmak ya da okula gitmek için bir birikimleri olmadı. Abdi Bey mesela; 13 sene Zeki Beyin işinde çalıştıktan sonra yaşı arttı, gücü ve enerjisi azaldı. Zeki Bey o aynı 13 sene içinde işinden karını yaptı, birikimlerinden emlak aldı vs. vs.
ŞİMDİ o geçen 13 seneden sonra "Abdi Bey'in Zeki Bey'in işinde hiç hakkı yok, parasını almış, sektirsin gitsin" diyebiliyorsan, dünya alem biraraya gelse sana Zeki Beyin Abdi Beyi sömürdüğünü kanıtlayamaz.
Nasıl "allahından bulsun!" diyen Abdi Bey'e kimsenin allahın olmadığını kanıtlayamayacağı gibi.