Alıntı:
madun yabgu´isimli arızadan alıntı
bu sorunun kaynağı o zamanlardır.işletmede olabilir.ama o zamanda burjuvalar bu benimdir diyor.o yüzden o zamana kadar gitmek gerekiyor.o teçhizatı sermayeyi kendi başına yapmamıştır.ilk olarak sermayenin başlangıcı zorla elkoymadır.ikinciside sermayenin devamıda işgücünün işidir.burjuvanın yaptığı oturup para saymaktır.sorduğunuz sorunun cevabı sermayeyi kendisi yapmış olmaması.2.üretici gücün yani işçinin ürettiğinin tamamını almamış olması onu bir asalağa yani burjuvaya satmasıdır.
|
Müteşebbis sahip olduğu sermayeyi (Yasal olarak); 1- Önceden işçi gibi çalışarak ve (tüm diğer sektörlerde) doğru yerde doğru yatırımlarda bulunarak elde etmiştir.. 2- Kredi vs. almış olabilir.. Bu aldığı krediyi doğru yerde kullanmıştır.. 3- Miras kalmış olabilir.. Bir insanın sahip olduğu mülkü, istediği kişiye bırakması da onun hakkıdır.
Şimdilik aklıma bunlar geliyor.. Ama hiçbir şekilde zorla el koyma diye bir şey olduğunu sanmıyorum.. İnsanların mülklerine zorla el koyan ve bu konuda da her hangi bir yargılanmaya konu olmayan genel olarak devletlerdir.. Bunun dışında nasıl bir el koymadan söz ettiğini bilmiyorum.
Ayrıca İşverenler, sahip olduğu sermayeyi kullanabilmek için illa onu kendisi mi yapmış olması gerekiyor.. Sosyalist bir ekonomide de üretim araçlarını devlet kontrol eder.. Peki üretim araçlarını devlet mi yapmıştır??.. Neden devlet üretim araçlarına sahip oluyor??
Yani mülkiyet hakkının 'olmaması' bir durum söz konusu değildir.. Ya mülkiyetin özel kesime ait olduğunu kabul edeceğiz, yada devlete ait olduğunu.. Çeşitli ekonomi düşünürleri ise, hem rekabetin etkinliği ve verimliliği arttırmasından dolayı, hem de bireylerin kendilerine ait mülkleri (kar motivasyonu ile) daha etkin kullanacağından dolayı, özel mülkiyetin gerekçelendirildiğini düşünüyorlar.
İşçinin de, arz talep mekanizmasıyla emeğinin değerini aldığını ise söylemiştim.. Bunun dışında günümüzde işçiler tek tek işverenle sözleşme yapmıyorlar.. Sendikalara üye olup, daha güçlü bir aygıt ile emeklerinin değerini talep ediyorlar.. Ve yine işverenle, işçi sendikasının anlaştığı yerde fiyat oluşuyor.