|
Anarşizm Marksizmin düşmanıdır fakat anarşizm olmadan sosyalizm gerçekleşemez hatta komünizm desek daha da doğru olur belki..Fakat sosyalizmin aşamalarından biridir diyebiliriz. Sosyalizm başlığı altında nasıl marksizmi yerleştiriyorsak anarşizmide yerleştiriyoruz. Fakat tarihe baktığımızda marksizm ve anarşizm ikiside sürekli birbiriyle mücadele vermiş. Bunuda herikisinin farklı ilkeler üzerine dayanmasından ötürü geldiği açıktır herhalde. Anarşizm ve Sosyalizm herikisi bütünün parçalarıyken Marksizmle düşman olabilmesi durumu bana göre, sosyalizm ile anarşizmi de aynı kefeye koyamamın nedenidir. Anarşizmin diyalektiğe bakışıdır belki beni iten şey. Anarşizm bambaşka bir dünyadır, anarşizmin temeli bireye dayanırken sosyalizmin temeli topluma dayanır. Anarşizm dediğimizde bireyin kurtuluşu ön plana gelir. Sosyalizm bu durumu elinin tersiyle iter, itmelidir. Stalin'e göre anarşistler; küçük topluluk sosyalizminin savunucularıdır. Bence doğru bir tespittir..
Sosyalizmin basite indirgeyenlerden değilim, sosyalistim deyip Marx'ı elinin tersiyle itenlerden de hiç olmadım, onun için anarşizm ile sosyalizmi bütünleştiremiyorum, hele şu anda.
Hegel'in düşüncelerine anarşistlerden önce Marx ve Engel cevap vermiştir. Her ne kadar dönemin ileri gelen anarşistleri atıp tutsada.
Kısacası diyalektiği metafizik olarak algılayan bir topluluktan daha akıllıcası beklenir fakat o da olmadığı için inanılası bir tarafı yoktur bana göre ve bu durumda çürümeye mahkum bir felsefi akım olarak kalır..
•۰µừﮐҜừﺎρέﮐέŋţ ₣ìζìҜçì, µìҜяøρìҜ µέςζυв ξđέвì, ραяαﮐìďìҜ Ңαγαţì۰•
|