18-02-2010, 13:05
|
 |
kızıl arıza Багэр
|
|
|
|
Alıntı:
no faith´isimli arızadan alıntı
yok  bu sosyopatın istikrarlı seyrine cevaben yazılmıştı. sallanıp durunca korku da başladı.. ecele!! sinirli gitmiim diye çözüm arıyorum 
|
Evet istikrarlı fakat son dönemde 2 haftalık bir yokluk verileri paylaşmama engel oldu...hazır paylaşım demişken;burada düzenli olarak verdiğim istatistik ve verilerin amaçları;
** deprem konusunda herkesin rehavete kapılmasını engellemek
** işim gereği sektörde bulunuyor olmam
** olur ya siteye bir şekilde bayındırlık bakanlığı veya benzer kurumdan birinin denk gelmesi durumunda,Türkiyede özellikle istanbulda hala güçlendirme çalışması yapılması gereken bir yığın bina olduğunu hatırlatmak
** insanların deprem konusunda bilnçli ve duyarlı olmasını sağlamak (zira sadece deprem sayılarını vermiyorum,önceki sayfalarda konuya dair birçok bilgi verilmiştir.
Alıntı:
no faith´isimli arızadan alıntı
arkadaşım, bunları yazıp duruyosun da, bir de çözüm filan.. ne bileyim.. son günlerde pek sallanır olduk zaten.. panikleyelim mi napalım..
|
Deprem öncesi çözümler;
** Yüksek deprem riski taşıyan ülkemizin tüm toprağının zemin etütlerinin yapılması ve gevşek zeminli,taşıyıcı özelliği olmayan alanların tespit edilerek o bölgede yapılaşma olmasına izin verilmemeli.Mevcut yapılaşma varsa,daha uygun alanlara kentler inşaa ederek o bölgelerin tahliyesi sağlanmalı,veya zemin özelliklerine uygun standartda yapılaşmanın tekniğini öğrenmeli ve uygulamalı.
** En başta yoğun kitleleri barındıran kamu binalarının sağlamlığını tespit etmek,yetersizse güçlendirmek,çok yetersizse yıkıp yeniden yapmak.Dünya bankası bugün deprem riski altında yaşayan ülkelere bu konudan dolayı çok düşük oranda yüksek krediler vermektedir.fakat ülkemiz bu düşük faizli krdeileri alıp göstermelik bir kaç güçlendirme çalışması yaptıktan sonra o parayı farklı alanlarda kullanmaktadır.
** Kamuya ait olmayan vatandaşın yapıları için gerekli tetkik ve sonrasındaki güçlendirme çalışmaları için dünya bankasından alına krediyi kullanarak vatandaşa kredi vermek yoluyla herkesin kendi binasının kontrölünün yapılmasını sağlamak.
** Bayındırlık bakanlığının çıkardığı yapı denetim yasasındaki yozlaşmanın önüne geçmeli,ciddi ve sorumlu kurumlar kurulmalı.
** Duyarlı vatandaşlar olarak deprem konusunda ilgili ve sorumlu kurumlara sürekli bir biçimde baskı uygulamakve konunun ihmalini önlemek
Deprem esnasında ki çözümler
** depremde binalar 2 şekilde yıkılmaktadır.1.si bina sağlam yapılmıştır fakat zemin bozuktu.bu durumda bina yıkılmadan yan yatarak yıkılır.2.si bina yapımında kullanılan malzeme kötüdür veya malzeme eksik kullanılmıştır,dolayısyla taşıyıcı özellikteki yapı elemanlarının çökmesi sonucu bina kendi üzerine yığılarak yıkılır..
** Bir deprem anında kişi dışardaysa,yıkılma,çökme ihtimali olan yapılardan mümkün olduğunca uzaklaşamaya çalışarak boş alanlara koşmak.
** Kişi içerdeyse panik yapmadan soğuk kanlı bir biçimde en yakın buzdolabı,çamaşır makinası,bulaşık makşnası vb cihazların yakına giderek cenin pozisyonunda uzanmak,bebek varsa bebeği kucağına alarak koruyucu bir kalkan oluşturmak.Deprem anında bina kendi üzerine yığılarak yıkılırsa üst tavanın çökmesi socununda herşey ezilerek zarar görür.Bu durumda az önce adını saydığımız cihazlar dayanıklı malzemeden yapılmış olduğu için tam anlamıyla ezilmez ve yaşam üçgeni dediğimiz bir boşluk bırakır.(pencereden atlamak,merdivenlere koşmak,masa altına,yatak altına saklanmak,kapı eşiğinde durmak depremden sakınmak konusunda bilinen en yanlış yöntemlerdir.
NOT:Deprem ve sektörle ilgili bir çok konuyu geelde konu altlarında verdiğim linkten takip edebilirsiniz...gerek burada gerek o linkte sürekli güncellemeler yapılacaktır...İlgi duyanlara duyrulur...
Bazen diyorum atayım kendimi aşağıya....Bazen de diyorum niye atayım kendimi aşağıya!!
Кызыл Багэр
|