Tekil Mesaj gösterimi
  #11 (permalink)  
Alt 08-02-2010, 00:50
nasti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
nasti nasti isimli Üye şimdilik offline konumundadır
necronomicon

yazı çok uzun ve aklım bunu okuyamayacak kadar bulanık olduğundan ne yazıyı nede yorumları okuyorum.direk başlıktan anladığımı yorumlamak istiyorum sadece.

rafine gerçekleşen tesadüfler zinciri sayesinde bu dünyada var olduğuma inanmıyorum.ben kimim sorusuna acil cevap bulmalı kişi kendisiyle yüzleşerek.ardından nasıl sorusu gelecektir.(bunu yapmak hiçde kolay değil,en azından bunu yaşayarak yazıyorum).nasıl sorusunun açtığı kapılar ardında ise mükemmelliyetçi bir töz yatıyor,kapının insanlar tarafındaki kısmını gözlemleyen,tv izler gibi...

aslında çok farklı yönlerden yaklaşılabilir 'sorumluluk' konusuna.ister dini ister sosyal yaşantı yada hayatın herhangi bir alanından küçük alıntılar demeti üzerine sorumluluk tanımı ile birçok yorum yapılabilir ve bu yorum her geçen gün güncellenebilir.
neydim?neyim?ne olacağım sorularına acil cevaplar bulunmalı.kişiden kişiye değişen safsatalardan arınmak gereklidir öncelikle.fazla uzatmadan ayrıntılara takılmadan diyeceklerime gelmek gerek sanırım.
kimse kimseye karşılıksız davranmaz.herşeyin bir karşılığı vardır.bu matematiksel bir denklem gibi düşünülebilir.eşitliğin bir yanındaki değer arttırılırsa diğer yanındaki değerlerde de değişim gözlenir.insan hayatıda böyledir.bu dünya ile öbür dünya arasında ki eşitliğin bir ucuna ne koyarsan öbür ucunda da o oranda bir değişim gözlenir,eğer dini yönden bakarsak.bu bakımdan sorumluluk konusunu irdelersek sorumluluk aldığın sürece yükselirsin.insanlara faydan olduğu sürece ruhunu kurtarırsın.
doğuyorsun,sorumsuzca.hiç düşünmeden bilinçsizce yaptığın ilk eylem DOĞMAK.fakat işlediğin bu büyük hatanın ardı sıra cezalarda gelecektir.sorumlusun nefes almak zorundasın,yemek yemek ve temizlenmek ve insanlara yapmacık bile olsa gülümsemek ZORUNDASIN.bu en büyük sorumluluklardan birisidir.unutulmamalıdır ki insanlar arasındaki ilişkiler devletler arasındaki siyasi ilişkiler gibidir.sırf bu yüzden ötürü insanlarla doğru bir ilişki kurma zorunluluğu en büyük sorumluluk olarak karşımıza çıkıyor.bu tüm dinlerde de aynı şekilde karşımıza çıkıyor.en aykırı görünen dinde bile kendi yandaşlarınla istesende istemesende ilişkilerin olmak zorunda.bu durum keza dinsizlik içerisinde de zorunluluk içeren bir sorumluluk olarak karşımıza çıkıyor.
bunun sebebi insan olmak.aciz bir yapıya sahip olmak.kendisini ne kadar dev aynasında görsede insan,her ne kadar ilahlaştırısa ilahlaştırsın,kaçınılmaz bir gerçek var ki oda canlı oluşu,insan oluşu,başkalarına muhtaç bir yaşantıya sahip oluşu.bu durum onlardan ne kadar üstün olursa o kadar onlara sözünü geçirebileceği ve onların üzerindeki hakimiyetini,tesir-hitap gücünü,güvenilirliğini,sözünü geçirme gücünü arttıracağı anlamına gelir.Bunun yolu ise zorunlu yata iradenin isteği doğrultusunda her neşekilde olduğu fark etmez sorumluluk almaktan geçiyor.
sorumluluk aldığın sürece yükselir ve değerli birisi olursun.insanlara ne kattığın önemlidir,bunun karşılığında sen kazanacaksın çünkü.bu bir sistem.matematiksel bir sistem dediğim gibi.eşitliğin bir tarafında sen diğer tarafında ise herkes var.eğer karşı tarafa birşey katarsan artan sen olursun.karşı tarafı azaltırsan azalanda sen olacaksın.bunu bilmeli,buna göre hareket etmeli.

diğer bir seçenek daha var.herşeyden vaz geçmek.en aşşağı soydan oyuna-hayata dahil olmak.olabildiğine soluk cansız bir yaşamda rol almak.zamanı yaşamamak,onun yerine yanından seyredip geçip,göçüp gitmek.ne artmak nede azalmak.ne zorunluluklar nede sorumluluklar,bunlardan uzakta kendi içinde kalmak.bu söylemi gerçekleştirebilecek insanlar tanıdım ama parmakla gösterilebilcek kadar azdılar.artıp azalmamak için çevrelerindeki insanlara karşı tepkisizdirler.onlara ne birşey verirler nede alırlar.bu şekilde başkalarının hayatlarında da bir iz bırakmazlar.öldüklerinde içinde bir burkuntu oluşmaz.göçüp gitmiştir.sanki tvde haberlerde izlediğin hiç tanımadığın birisinin ölüm haberi gibidir.
seçim kişide bitiyor.ne yapacağına karar vermeli önce.hayatta bir iz bırakmak mı yoksa yaşadığına dair bir delil bırakmadan ölmek mi?
kim bilir belki de en büyük felsefi sorun budur.

Taş var köpek yok
Taş yok köpek var
Taş var köpek var
Ama kralın köpek
Sıkıysa at taşı