|
hala bu müziği icra ettiklerine katılmıyorum... kaybettikleri dinleyici kitlesine -ki bu 20'li yaşlarını geçenlerin büyük bir çoğunluğudur-(tabi anılarda edindikleri yer büyük)-yeniden hitap etmekte yetersiz kalıyorlar... aynı yerde saydıkları için ve başka yapacak birşeyleri olmadığı için... bu müziğin en verimli çağlarına yetişmiş biri olarak bu günlerde yapılanları beğenmem hem müzikal hem de tavır olarak mümkün değil... ki en fazla sizin kuşakta dinleyecek ve bir sonraki kuşağa eskiden kalma gruplar olarak kalacaklar... çünkü ritmler aynı oda bu müziğin ritm yapısının sınrlarının dar olmasından kaynaklanıyor... bu müziği kötülemek için yapılmış bir yorum değil... armoni ve nota bilgisi dersleri vermiş olmanında getirdiği bir bilgiyle bir tahlil... hard rock'tan sonraki dönem için çok yeni ve yaratıcı gelen bir tarzdı... tavırlar etkileyiciydi... pembe taytlı erkeklerin yaptığı müzik yerine siyah ve deri giymiş adamların sert ve hızlı ve isyankar müziği... ama tüketime açıklardı ve tüketildiler de... tarzın kolları etrafa yayıldı ki black gothic speed death thrashtan sonra doğmuşlardır ama bu bile fayda etmedi... çünkü sınırlı bir kitleye sınırlı ritmlerle hitap etmekteydiler ve tüketime açıktılar... bir pink floyd gibi evrensel bir çapa ulaşamadılar...(metallica hariç) pink floyd kadar geniş bir melodi ve armoni barındırmadılar... yediden yetmişe seslenemediler... belli bir kitle hedeflenmiş bir müzikten daha fazlasını beklemekte haksızlık olur zaten...
trash metalle tepkilerimizi belirtemeyiz diye bir şey dememişim bu senin çıkarımın... belli tepkiler verebiliriz çünkü belli duygulara hitap eder... hiç bir zaman tom waits'te nick cave'de pearl jam'de sonıc youth'ta neşet ertaş'ta hissedeceklerini hissedemezsin... tabi tam tersinide... müzik ruhun gıdasıysa dinlediğin müzikte ruhunun haline göre değişebilmelidir... thrash dinliyorum diye sadece ruhunu bu müzikle beslersen vitaminsiz kalırsın... çünkü ruhunun ihtiyacı olan bütün vitaminleri barındıracak kadar multivitaminli bir müzik yoktur... ama ben sadece thrashtaki bir kaç duygudan ibaretim ve geri kalan duyguları hissetmeye hissetiğimde öyle birşeyler dinlemeye ihtiyacım yok diyorsan senin bileceğin iş...
son olarak davul çalıyorsan gerçekten davul çalınan müzikler dinlemelisin... jazz ve funk gibi... hadi jazz kastı diyelim ama funk dinle... davul nasıl çalınıyormuş bi gör... hep aynı ritimleri hız maharetiyle atmak mı yoksa gerçekten ritm çalmak mı?
|