Alıntı:
eco´isimli arızadan alıntı
her türlü milliyetçilikten tiksiniyorum... türklerden kürtlerden lazlardan ermenilerden rumlardan... aklınıza gelen tüm ırklardan ve ırkçılıktan... ayrıca kemalizm apoizm gibi saçmalıklardanda... bunların muhabbetinin yapılmasından hatta bu muhabbetler yüzünden birbirlerine küfür edilmesinden de... inanç tartışmaları hadi bir yere kadar anlaşılır... kişi inanır inanmaz kendi bilir... ama ırklar gibi tamamen zırva bir şey için nasıl küfürleşme seviyesinde tartışılıyor hemde anarşizmden bahseden tiplerce anlam veremiyorum... tamam anarşist olmak bu dünyada bu devirde pek mümkün değil ama en temel kavramlarını bile anlayamamışsanız size ne söylense boş... hala türküm kürdüm diyebiliyorsunuz... hala kemalizmden apoizmden bahsediyorsunuz...
|
sn eco her türlü milliyetçiliğe ırkçılığa kemalizm vs ye ben de karşıyım... burda sayıp dökmenin hiç gereği yok çok da haklı nedenleri var bunun.
siz bireyci anlayışınız gereği ırkları ve kültürleri önemsemiyor gerekli görmüyor oabilirsiniz. ama şu da var biz insanlar içine doğduğumuz ırkın dinin kültürün dilin ister istemez taşıyıcısı oluyruz. elbette bunların yanında kişi benliğini oluşturuken bunları sorgulamalıdır. evet hepimiz başta insanız ve en ömenli ortak paydamız bu olmalı. ama bizi biz yapan başka değerlerimiz de var. ırkımız dilimiz dinimiz geleneklerimz adetlerimiz...
bir ırka kültüre dile, dine düşman olmak çok anlamsız. bunlar ne kadar inkar edersek edelim bizi biz yapan değerler. evet bu yüzden ayrımcılığa da maruz kalsak öldürülsek de "yeter artık ben türk olmak istemiyorum" ya da "ben kürt olmak istemiyorum" deme lüksümüz yok.
zaten kolay kolay kimse de yapamaz bunu çünkü bilir ki asıl bunu yaptığında yok olur. kimsenin ırkından dilinden kopmasına yozlaşmasına izin verilmemeli.insan köklerinden ne kadar uzaklaşmaya çalışsa da içinde varolan kimliğinden hiçbir zaman tam olarak kopamaz. her yerde arkasında bırakmaya, unutmaya, umursamamaya çalıştığı değerleri karşısına çıkar.
kültürümüzü oluşturan folklorumuz edebiyatımız gelenek göreneklerimiz bizi başkalarından ayrıştırmamalı. farklı kültürel değerler kimsenin kültürü üstünde baskı kurmamalı. kimse kültüründen ötürü aşağılanmamlı asimile edilmemeli. ama "töremiz böyle" "atamız böyle yapmış böyle yapmak gerek" anlayışı kültürel değerleri yaşatmaya yetmez onları zamana göre yorumlayarak yaşatmak gerekir.
tüm diller kültürler dinler kutsaldır özeldir saygı duymak gerekir. bunları özümsemeyen önemsemeyenler de diğerlerine saygı duymalıdır. her insan geçmişiyle varolur. kimse sonsuza dek geçmişinden köklerinden ayrı kalamaz.
bu yüzden elbetteki önce ben insanım demek gerek, ama "ben türküm" "ben kürdüm" "ben ermeniyim" de diyebilmeli insanlar. bunları söylemek hiçbir ayrımcılığa yol açmaz. çünkü hiç biri diğerinden üstün veya diğerinden aşağı değildir. eşitliğin olduğu hiç bir yerde ayrımcılığa yer olmaz.